A Karcagi SzC Varró István Szakgimnáziuma diákjai Székelykeresztúron jártak.

A Keresztúri Kisváros című havilap így összesíti a találkozót:

“Iskolánk asztalos szakon tanuló diákjai pályázattal zárták az elmúlt tanévet, és pályázattal kezdték az idei tanévet is, ugyanis szeptember 11-16 között került sor a „Fakivágástól a gyalupadig” című Határtalanul pályázat második szakaszára.
Ez alkalommal a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Szakgimnáziuma 12 diákja és két kísérő tanára látogatott iskolánkba. A pályázat fő célkitűzését – a tanulók ismerkedjenek a leendő szakmájuk alapanyagával – érdekes és értékes üzemlátogatásokkal és a közös műhelymunkával sikerült megvalósítanunk.
Iskolánk asztalos tanműhelyében a diákok közösen dolgozva befejezték a pályázat első szakaszában Karcagon elkezdett termékeket (szekrényeket, projektor állványokat, tablókereteket), melyeket az iskolánknak adományoztak.

A Szél-Mob SRL, SC Famos SA, valamint SC Vektor – Com SRL cégek látogatása során, betekintést nyertek a városunkban működő faipari üzemek életébe, megcsodálták a masszív faanyagból, furnérozott faforgácslapból készült szebbnél szebb bútorokat, és az ötletes fajátékokat.
A nagykadácsi Borsilv SRL valamint a zeteváraljai Reisan-SRL cégeknél a fűrészáru gyártás lehetséges módjaival ismerkedtek.
Ittlétük során a karcagi diákok megismerték Székelykeresztúr és környéke történelmi, kulturális és természeti értékeit. Ellátogattak az ezeréves határhoz, Orbán Balázs és Tamási Áron sírjához, megcsodálták a híres csíksomlyói katolikus kegytemplomot. A varsági és a Madarasi hargitai erdők fafajtáinak tanulmányozása mellett, lehetőségük nyílt a kilátókról gyönyörködni Erdély csodálatos tájaiban. Egy rugonfalvi kosárfonó mester jóvoltából betekinthettek a kosárfonás rejtelmeibe is. Természetesen a kikapcsolódás, a szórakozás sem hiányzott a programból. A barátságos focimérkőzések, tekézés, miccsezés, szalonnasütés és a késő estébe nyúló beszélgetések során talán életre szóló barátságok szövődtek, s jól esett hallani, amint néhányan a karcagi diákok közül úgy nyilatkoztak, hogy szívesen élnének Székelykeresztúron.
Remélem, a közösen megvalósított sikeres pályázat szakmai tapasztalatai, megerősítették mindkét iskola diákjait abban, hogy igenis jól döntöttek, amikor az asztalos szakmát választották, s a szép élményektől feltöltődve kellő lendülettel indítják a 2017-18-as tanévet.”
/Keresztúri KISVÁROS c. havilap/