Határtalanul 2016/2017

Határtalanul 2016/2017“Asztalos műhelymunkák télen”

“Karcagi SzC  Varró István Szakiskolája, Szakközépiskolája és Kollégiuma a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceummal közösen sikeres pályázatok sorát valósította meg a Határtalanul program keretein belül.

Közel 100-100 tanuló vett eddig részt a programokban és sok ezer kilométer, rengeteg látnivaló és élmény tarkította kirándiulásainkat. A jelenlegi volt a negyedik alkalom, amikor az asztalos szakma tanulói vehettek részt a pályázatban.

A projekt az “Asztalos műhelymunkák télen” címet viselte. Pályázatunk során közösen olyan termékeket készítettünk el, melyeket minden évben felajánlottunk valamely intézmény részére. Idei programunk keretein belül égetéssel készítettünk két vallási témájú képet, melyek egyikét a székelykeresztúri katolikus plébánia részére ajánlottunk fel, köszönetként a sok éves segítségéért, hogy szállásunkat és étkezésünket biztosították. A másik égetési technikával készített képünket a Karcagi Györffy István Katolikus Általános Iskolának adományoztuk. A közösen végzett munka során tanulóink faragott, díszített ékszertartó dobozokat is gyártottak. Kirándulásaink során szakmai fejlődésüket biztosítva, több faipari céghez látogattunk el, ahol olyan speciális gépekkel találkozhattak a tanulóink, melyekkel a mindennapi gyakorlatuk során nem dolgozhattak. Láttunk furnérozott bútorokat készítő üzemet, gyermekjátékokat gyártó céget. ellátogattunk az IKEA budapesti üzletébe, hogy megtapasztalhassák a lapra szerelt, elemes bútorok forgalmazásának technológiai, raktározási, logisztikai műveleteit.

A szakmai kirándulásokon túl jutott idő a szórakozásra is. Az erdélyi tartózkodásunk során, március elején lehetőségünk volt a sielésre és szánkózásra is a Madarasi Hargitán. Itt tartózkodásuk alatt a székely csoport élvezhette a kunság kellemes gyógyhatású termálvizeit Karcagon és Berekfürdőn, valamint Debrecenben az Aquaticumban.

Az idei pályázat is nagy sikert aratott mind a tanulók mind a részt vevő pedagógusok körében. Mindig szívesen jelentkeznek a varrós diákok az erdélyi programokra és a székelykeresztúri tanulók is nagy kedvvel látogatnak el a Nagykunság központjába Karcagra, ahol tovább építhetik a szakmai és baráti kapcsolataikat.”

Letölthető dokumentum