Felvételi tájékoztató 2019-2020

Beiskolázás 2019-20

Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (203040)

Felvételi tájékoztató a 2019/2020. tanévre

Iskolánkban felvételi vizsga nincs!

A jelentkezőket tanulmányi eredmény alapján vesszük fel. Vidéki tanulóinknak kollégiumi elhelyezést biztosítunk.

Iskolánk régi hagyományokkal rendelkező szakképző iskola. Az évszázados múltra visszatekintő karcagi szakképzés a város és térsége számára 1890 óta biztosítja a jól képzett munkaerőt. Névadónk, Varró István, Karcag meghatározó személyisége, elöljárója volt a XVIII. század derekán, akinek városáért való küzdelme példaértékű.

Öröksége szellemében intézményünk igen sokszínű oktató-nevelő feladatot lát el. Mindezek megvalósítását technikai felszereltségünk és sokoldalú nevelőtestületünk biztosítja.

Fontos számunkra a differenciált oktatás, ezért a felzárkóztatáson kívül kiemelt a tehetséggondozás. Szakkörökön, versenyfelkészítőkön segítjük az érdeklődő tehetséges diákokat. Különböző szakköri foglalkozásokon segítjük felkészüléseiket versenyekre, felzárkózásukat tanórákra, előrehozott érettségi vizsga megszerzésére.

Az általános iskolásokra is gondolunk: 7. és 8. osztályosoknak közös Budapesti kiránduláson, a Szakmasztár fesztiválon is igyekszünk bemutatni a szakmatanulás jelentőségét, lehetőségeit.

Színes diákélet
Igyekszünk diákjaink számára olyan iskolai közeget teremteni, ahol a tanulás mellett jól érezhetik magukat. Célunk, hogy tanulóink megtalálják a számukra megfelelő elfoglaltságot iskolánk falain belül is. Tanórán kívüli programok sokaságát kínáljuk diákjainknak: Parlamenti különóra-, múzeum és üzemlátogatások, sportkörök, tantárgyi vetélkedők, ünnepségek, gólyaavató, kirándulások színesítik a mindennapokat.

Nagy esemény diákjaink körében a Gólyavetélkedő, ahol az iskolánk kilencedikesei vidám vetélkedőn bizonyítják rátermettségüket, vagy a Szalagavató bál, melyre a végzős évfolyamok külön-külön táncprodukcióval készülnek.

Több éve sikeresen működik Diákönkormányzatunk. Tagjai aktívan segítik a nevelőtestület munkáját, részt vesznek az iskolánkban felmerülő problémák orvoslásában, szervezik a Diáknapot.

Sportolási lehetőségek
Kosárlabda, labdarúgás, kézilabda, atlétika sportágakban számos sportverseny színesíti diákjaink életét. Kispályás labdarúgó csapatunk országos szinten is kiemelkedő eredményékkel büszkélkedhet. Az iskola területén található műfüves futballpálya és szabadtéri kondigéppark.

Külföldi kapcsolatok
Nagy hangsúlyt fektetünk a szakképzés és az oktatási tevékenység fejlesztésére, melyhez igyekszünk minden pályázati lehetőséget kihasználni. Az intézmény pályázati tevékenységét megyei szinten is elismerik. Szakmai tanulmányutakat, kirándulásokat, nemzetközi cserekapcsolatokat szervezünk diákjaink és pedagógusaink részére a szakmai továbbfejlődés céljából.

Nyelvoktatás
Egy idegen nyelv tanulása kötelező. Választható nyelvek: angol vagy német

Szakgimnáziumi oktatás:
4 évfolyamos képzés keretében a választott ágazatba tartozó szakmák közös tudáselemeit sajátítják el a tanulók. A gyakorlati képzést iskolai tanműhelyben, tanirodában biztosítjuk. A munkakör betöltésére jogosító szakmai érettségi vizsga letétele után 1 éves szakképzésben szerezhető szakképesítés.

  1. szeptemberétől egy új ágazattal bővül szakképzési kínálatunk spot területen.

Szakközépiskolai képzés:
A képzési idő 3+2 év. A 3. év végén szakmai bizonyítvány birtokában dönthet arról a tanuló, hogy kilép a munkaerőpiacra, vagy folytatja tanulmányait és 2 év alatt felkészül az érettségi vizsgára.
9. évfolyamon iskolai tanműhelyben, 10. évfolyamtól tanulószerződés keretében külső üzemi gyakorlaton folyik a szakmai gyakorlati oktatás.

Bővítettük az intézményben oktatott szakmák körét figyelembe véve a diákok és a vállalkozók igényeit.

Képzési kínálatunk, tagozatkódok

Szakgimnáziumi képzés

ÁGAZAT

SZAKMA FELVEHETŐ LÉTSZÁM
2201 Ügyvitel Irodai titkár 16 fő
2202 Informatika Gazdasági informatikus 16 fő
2203 Sport Sportedző 16 fő
2204 Egészségügy Gyakorló ápoló 16 fő
 

Szakközépiskolai képzés

SZAKMA

FELVEHETŐ LÉTSZÁM
2211 Asztalos 12 fő
2212 Eladó 36 fő
2213 Épület- és szerkezetlakatos 12 fő
2214 Festő, mázoló, tapétázó 12 fő
2215 Gépi forgácsoló 12 fő
2216 Hegesztő 12 fő
2217 Ipari gépész 12 fő
2218 Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő 12 fő
2219 Női szabó 12 fő
2220 Pincér 12 fő
2221 Szakács 12 fő
2222 Szárazépítő 12 fő
2223 Szociális gondozó és ápoló 12 fő
2224 Villanyszerelő 12 fő

Egyéb információ: A *-al jelölt szakma hiányszakma. A hiányszakmát tanuló diákok tanulmányi ösztöndíjban részesülnek.

Felvételi kérelmek elbírálása:
A felvétel során a jelentkezett tanulókat tanulmányi átlag alapján rangsoroljuk. A rangsorolásnál azonos pontszámot elért tanulók közül előnyben részesítjük azt, akinek sajátos helyzete ezt indokolja: halmozottan hátrányos helyzetű, különleges bánásmódot igénylő, testvére idejár.

Nyílt nap:
2018. október 25. 9:00-12:00
Aki a nyílt napunkon nem tud részt venni, előre egyeztetett időpontban szívesen látjuk.

Kollégium:
A kollégiumi elhelyezés minden jelentkező számára biztosított.


karcag_varro_cimer_100

Iskola neve: Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Iskola címe: 5300 Karcag, Varró utca 8.

Igazgató: Szabó István

Tel./fax: 59/312-202

E-mail: suli@varroi-karcag.sulinet.hu

Honlap: http://www.varroi-karcag.sulinet.hu

Facebook: https://www.facebook.com/istvanszakiskola.varro