Kollégium

Kollégiumi ismertető

Az épületet 1977-ben kifejezetten kollégiumi célra tervezték és építették. 2019-ben teljes energetikai felújítás zajlott, melynek köszönhetően minden nyílászáró ki lett cserélve, napelemek kerültek felszerelésre. A szobák, helyiségek karbantartása, festése folyamatos.

A kollégium jelenleg 90 fő befogadására alkalmas, 27 lakószobával. A lányok az első, a fiúk a második emeleti lakószobákban élnek, a tanulócsoportok külön tanulószobákban tanulnak. Egy lakószoba 3-4 férőhelyes. A kollégiumban biztosítva van a napi háromszori étkezés a szomszédos EURO Kft. étkezőjében.

Kollégiumunk lakóinak összetételét tekintve speciális helyzetűnek számít, hiszen 14-23 éves korúak részére biztosít elhelyezést, és lakói között  megtalálható szakiskolás, gimnazista és intenzív felnőtt nappali tagozaton tanuló, valamint érettségi utáni szakképzésben résztvevő diák.

A kollégiumi nevelésben egyaránt hangsúlyos szerepet kap az egyéni képességek kibontakoztatásának támogatása, a fiatalok testi, lelki, szociális fejlődésének segítése életkori sajátosságaik és egyéni adottságaik figyelembevételével. Törekszünk a családból hozott értékek megőrzésére és fejlesztésére. Biztosítjuk az iskolai követelmények teljesítésére való felkészülést, tehetséggondozást, a felzárkóztatást. Pedagógiai munkánkban nagy hangsúlyt helyezünk a személyiségfejlesztésre, a humán értékek bemutatására.

Naponta 3 stúdium minden diáknak kötelező. A jó tanulmányi átlagot elérő diákok maguk osztják be a tanulásra szánt idejüket. A csoportvezető tanárok – négy-öt azonos évfolyamba járó tanulót összefogva- csoportosan foglalkoznak a házi feladatokkal, az addig önállóan tanuló diákokat folyamatosan, egyénileg kikérdezik.
Tanulást segítő foglalkozásra minden nap lehet jelentkezni és szaktanárainkhoz jönni. Szervezett formában követhetik diákjaink, hogy melyik tárgyból, melyik pedagógust kereshetik meg.

Kollégiumunkban a Diák Önkormányzat vezetésével élénk diákélet folyik. Jó hangulatú kollégiumi rendezvények, filmklub, színházlátogatás, kézműves foglalkozások, vetélkedők teszik színesebbé a kollégiumban töltött napokat.

A szabadidő hasznos eltöltését közösségi helyiségeink biztosítják: könyvtár, kondicionáló terem, társalgó, sportudvar, számítógépek, csocsó, léghoki.

Az épület

Kollégiumunk a város központjában található. Karnyújtásnyira az üzletektől (SPAR, ruházati boltok, sajnos Dohánybolt), az Autóbusz pályaudvartól, a Városházától – ahol a Kormányhivatal is működik, a Városi Sportcsarnoktól, a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtártól. Építészileg nagyon szerencsés, hisz egybe épült az iskolával ez a kétszintes épület.

2019-ben az épület új köntöst kapott. Az energetikai felújítás során megtörtént a hőszigetelés, a fűtésrendszer renoválása is. Folyamatban van a villamoshálózat korszerűsítése és új Wifi rendszer kiépítése is. A festő tanulók jóvoltából, oktatói segítséggel megszépült az aula, illetve a második emelet folyosója és szobái. Ezen a szinten a szobákon új faajtók biztosítják a szép érzetet és az esztétikus környezetet. Az első emelet felújítása a közeljövőben fog megkezdődni. Mindkét szinten 3 ágyas szobák várják lakóikat, ahol beépített szekrények, fali polcok, tanuló asztal lámpával teszik barátságossá a környezetet. A folyosók elején kis konyhák lettek kialakítva mikróval, hűtőszekrénnyel felszerelve. Az első emeleti lányos szintet és a második emeleti fiús szintet az aulából lehet megközelíteni külön-külön lépcsőházból.