Varrós diákok Franciaországban

Varrós diákok Franciaországban

(a képre klikkelve megtekinthető a galéria)

Iskolánk asztalosainak hatalmas lehetőségük nyílt arra, hogy megmutassák tudásuk legjavát idegenben, más ország mestereinek. A 2009/2010- es tanévben iskolánk pályázatot nyert, mely keretein belül a nyári gyakorlatot külföldön tölthették el (Franciaországban) asztalos tanulóink.

Ez a gyakorlat nagy kihívást jelentett a diákoknak és az őket felkészítő tanároknak is. A pályázat értelmében, csak 6 tanuló vehetett részt ebben a programban, így döntenünk kellett, ki jöhet és ki maradjon. A diákoknak versenyezniük kellett. Szakmai tantárgyak egész sorának tesztlapjait töltötték ki, valamint a gyakorlaton elért eredményeik döntöttek.

A választás, rájuk esett:  Farkas Norbert, Kovács Zoltán, Tóth Zoltán 1, Tóth Zoltán 2, Mándi Ádám, Seres Tamás.

A kiválasztott tanulóknak részt kellett venniük felkészítő órákon is, mely általános műveltséggel, szakmai felkészítéssel, nyelvi ismeretekkel bővítette tudásukat. Ezen kívül pszichológiai felkészítésben vettek részt.

2010. 06.21-én  Indult a kis csapat. Kísérő tanáraik: Lazányiné Bíró Margit (angol tanárnő), Kiss László (szakmai tanár).

Érkezésünkkor mindenki nagyon el volt fáradva, de körbenéztünk Amiens-ben ahol szállásunk és munkahelyünk volt. Épp zenefesztivál volt a városban. Lenyűgözött minket a szervezettség, a tisztaság és az a kultúráltság, amit az ott lévő emberek mutattak. Ez az ámulat kitartott a következő három héten keresztül. Bármerre mentünk, tisztaságot, vendégszeretetet tapasztaltunk, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk az emberek, főleg, miután megtudták, hogy nem vagyunk helybeliek.
Az első nap a Mission Local és a faipari cégek vezetői, valamint mi, összeültünk egyeztetni, hogy melyik tanuló, melyik gyakorlati képzőhelyre menjen.

Tanulóink reggel 8 órakor indultak dolgozni. Volt akiért a vállalkozó jött, és voltak akik busszal indultak a gyakorlati helyükre. Általában délután 17 óra körül értek vissza szálláshelyünkre. Volt olyan is, hogy este 19 órára érkezett vissza a tanuló. Egy gyors fürdés után elmentünk vacsorázni, majd megírtuk a munkanaplókat. Mire ezekkel végeztünk, már este volt.

Tanulóink szakmai jártasságán és a munkához való hozzáállásukon meglepődtek a franciaországi cégek vezetői, mentortanáraik. Jobban dolgoztak, mint a több éve ott dolgozó munkások, precízek és lelkesek voltak. Elismerésüket nemcsak az Europass bizonyítvány átadásával, hanem anyagilag is kifejezték. Volt olyan tanuló, akit szeretettel várnak vissza, hogy ott dolgozzon.

Persze a szórakozásra és a kirándulásokra is szakítottunk időt. Amiens, Franciaország Velencéje. Csodaszép patakok, csatornák, rendezett parkok, szép sétáló utak váltják fel a szebbnél szebb tereket. Mindenfelé gyönyörű házak, hangulatos hidak gondoskodtak arról, hogy rengeteg fényképet készítsünk.

Minden egyes este, amikor felfedeztünk egy új utcát csodálattal mentünk végig rajta. Több alkalommal is megtekintettük a világ leggyorsabban felépült katedrálisát. Megnéztük Verne Gyula házát (sajnos bent a házban nem lehetett fényképezni). Hétközben, minden napra jutott látnivaló, sőt az első hétvégén elmentünk csónakázni. A vízi út Amiens szívéből indult és körbe vezetett a város külső részén, ahol mezőgazdasággal foglalkoztak az ott lakók.

Hétvégén elmentünk a tengerpartra, sajnos apály volt, de így is elnyerte tetszésünket, csodaszép kikötője méltán híres turisztikai látványosság. A part mentén millió étterem, ahol finomabbnál finomabb halételekkel és tenger gyümölcseivel várták az arra járó turistákat. Felültünk a „nosztalgia kisvasútra”, ami végigvezetett a környék nevezetességein. Az utolsó hétvégére maradt Párizs híres látnivalóinak megtekintése. Láttuk az Eiffel tornyot, a Diadalívet, hajókáztunk a Szajnán, megnéztük az üvegpiramist és rengeteg olyan helyre is alkalmunk volt ellátogatni, ahová soha életünkben nem jutunk el még egyszer.