Varrós diákok Walesben

 Wales

(a képre klikkelve megtekinthető a galéria)

A 2009-2010-es tanév igen mozgalmas volt a külföldi kapcsolatok szélesítése terén a Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégiumban.

Hat asztalos tanuló Franciaországban, öt élelmiszer és vegyi áru eladó diák pedig az Egyesült Királyságban, Walesben tölthette le a nyári szakmai gyakorlatát.

Bartháné Abonyi Júlia kolleganőmet és engem ért az a megtiszteltetés, hogy angol szakos pedagógusok lévén, felváltva 2-2 hétig gardírozhattuk diákjainkat szakmai gyakorlatukon Észak Walesben. Erre a páratlan lehetőségre iskolánk, a szentendrei WEXEdU Alapítvánnyal közösen pályázott, mivel az Alapítvány kifejezett célja az európai integráció és mobilitás elősegítése a szakképzésben. Ezen lehetőségek közül, melyek a külföldön végzett szakmai gyakorlatot teszik lehetővé, kiemelkedik a Leonardo program melyen keresztül, iskolánk sikeres pályázatot tudott benyújtani.

Az öt tanulót az iskolavezetés, osztályfőnökeik és szaktanáraik javaslatára választottuk ki. A kiutazó tanulók névsora: Ábrahám Flóra Edit, Horváth Tamás, Kis Réka, Rab Katalin és Sándor Ramóna. Ezen tanulók közül hárman végzős diákjaink voltak, akik mind szép eredménnyel helyt álltak a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, Horváth Tamás elért pontjai alapján mentességet kapott a szakmunkásvizsga két vizsgarésze alól is. A többiek jövőre pályáznak erre a megmérettetésre, hiszen ők még a tizenegyedik évfolyam diákjai.

Kiutazásunkat roppant izgalom és készülődés előzte meg. Célirányosan készültünk a nagy útra és a kint ránk váró nagy feladatra. Májusban három napos felkészítésen vettünk részt Szentendrén, az Alapítvány székházában, ahol nyelvi tréningen, szakmai és kulturális felkészítésen vehettünk részt.

Hamarosan eljött a nagy nap, június 12. a kiutazás napja, Wales egyik legromantikusabb kisvárosába, a Dee folyó partján fekvő, festői szépségű Llangollenbe. Családoknál voltunk elszállásolva, ami még jobban rákényszerítette a gyerekeket az idegen nyelv használatára. Az első héten, nyelvi tréningen vettek részt tanulóink, ahol a gyakorlati helyeken felmerülő nyelvi fordulatokat, szituációs párbeszédeket gyakorolták. Aztán kezdődött a munka! A diákok kávézókban, ajándékboltban és teaházakban voltak elhelyezve. Kicsit megszeppenve kezdték az első napot, de hamarosan rájöttek, hogy a jól végzett munka itt is meghozza gyümölcsét és a sok elismerő szó után egyre nagyobb önbizalommal sürögtek-forogtak a vendégek körül.

Természetesen a sok munka után a hétvégeken jött a jól megérdemelt pihenés, vagyis aktív pihenés, ugyanis ekkor volt lehetőségünk feltérképezni a környék megannyi csodálatos látnivalóját. A közelben találhattuk Chirk települést, ahol egy kellemes séta vezetett a történelmi várhoz, amely díszes parkjában kipihenhettük a túra fáradalmait. Verőfényes napon jártunk a wales-i tengerpart legnépszerűbb viktoriánus korabeli üdülőhelyén, Llandudno-ban. A nyugati parton, Barmouth-ban egy merőben más partot is volt alkalmunk meglátogatni, ami a gyerekek szerint sokkal klasszabb, mivel nem annyira kiépített mint az előbbi, sokkal vadregényesebb és romantikusabb. A sok túra után nagyobb városokba vezetett az utunk. Kihagyhatatlan volt megnézni a Mersey folyó tölcsértorkolatában, Anglia 5. legnagyobb városát, Liverpoolt. Nem véletlenül itt található London után Anglia legtöbb látnivalója. A Beatles, a futball és a tengerentúli kereskedelem legendás városában egy napot töltöttünk, de felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Merőben más város volt Chester, „Anglia ékszerdoboza”, ahol visszacsöppenve az időben, a gótikus katedrális, a városkapuk és a séta a favázas díszes polgárházak mentén szintén örökre bevésődött az emlékezetünkbe.

Természetesen városkánk, Llangollen számos látnivalóját is megnéztük még akkor is ha néhányunk lábát borogatni kellett egy-egy túra után. Felmásztunk a város fölött magasodó Dinas Bran vár romjaihoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílt az ősi walesi településre, túráztunk a Dee folyó mentén a ló vontatta sétahajókkal egy útvonalon, egészen az egyedülálló Aquaduct-ig. Érdekes volt látni, ahogy a hatalmas hídon nem autók, hanem hajók közlekednek. Ezen kívül még Llangollen legnagyobb látványosságát, az International Musical Eisteddfod nyitó felvonulását is láthattuk, ahol fergeteges hangulatot teremtett a soknemzetiségű éneklő, táncoló sokaság.
Az utolsó napon a diákok okleveles tanúsítványt kaptak arról, hogy a Leonardo program keretében elvégezték a nyelvtanfolyamot és a három hetes szakmai gyakorlatot, valamint Europass bizonyítványt.

Egy tanár számára mindig az a legnagyobb büszkeség, ha a diákjai helyt állnak a rájuk mért feladatban. Ezt a büszkeséget éreztem, amikor az utolsó nap elköszöntünk wales-i „főnökeinktől”, akik szerint nem voltak még soha ennyire szorgalmas tanulóik. Nem volt könnyű ez az egy hónap, de a gyerekek könnybe lábadt szeme az elváláskor, elárulta hogy érezték magukat ebben a távoli országban. Maximális szeretetet és segítséget kaptak a családoktól és munkatársaiktól is.

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nem fogjuk elfelejteni soha Llangollent és köszönjük a lehetőséget iskolánknak, iskolánk vezetőségének, szaktanárainknak, a WEXEdU Alapítvány munkatársainak és külön köszönet a Varró István Szakiskola szakmai igazgatóhelyettesének, projektmenedzserének Veleginé Máté Mária kolleganőmnek, akinek a munkája és lelkes támogatása nélkül ez a nyertes pályázat nem valósult volna meg.