Varrós diákok szakmai gyakorlaton Franciaországban

Varrós diákok szakmai gyakorlaton Franciaországban

A Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma négy eladó tanulója 2017.01.03-án indult Franciaországba Joigny városába, ahol 3 hetes szakmai gyakorlaton vettek részt. A fogadó iskola a Lycee Louis Davier az ERASMUS+ program keretein belül három hétig látta vendégül a Karcagi Szakképzési Centrum diákjait, akik gazdag szakmai és felejthetetlen szabadidős programokban részesültek.

 Első napon állófogadáson köszöntötték diákjainkat a vendéglátók, ahol megismerkedtek a Franciaországra jellemző borokkal és ételekkel, majd ezt követően az igazgató bemutatta a fogadó iskolát, az ott folyó szakképzést és iskolai életet. A második napon megismerkedtek a város nevezetességeivel, látnivalóival. Az igazi élményt mégis a párizsi városnézés jelentette, ahol először az Invalidusok templomát, majd Napóleon sírhelyét keresték fel. Felejthetetlen élményt jelentett számukra a Szajna parti séta, s az Eiffel-torony lábánál töltött néhány óra. Miután megcsodálták a Diadalívet is, a Moulin Rouge-on séta közben rengeteg fotót készíthettek. Vasárnap – újdonsült barátaikkal – felfedezhették Joigny városát.

Hétfőtől péntekig az Intermarché-ban, egy hipermarketben dolgoztak, váltott műszakban. Nagyon kedvesen fogadták a magyar diákokat, megmutatták az üzlet működését, sajátosságait. Probléma esetén szívesen segítettek. Érdekességként hatott a diákokra, hogy a bolt reggel kilenckor nyitott, de a dolgozók reggel hatkor érkeztek. Nyitásig árut töltöttek fel és felkészültek a napi forgalomra. Újdonságot jelentett számukra, hogy külön dolgozót foglalkoztattak arra, hogy az árukat az arculatnak megfelelően rendezze. A pénztáros minden vevővel külön foglalkozott, udvariasan elbeszélgetett velük, míg a többi vásárló türelmesen várt. Mottójuk: „minden vevő egyforma”, így mindenkire külön időt fordítanak.

Az ételek nagyon változatosak, különlegesek, melyet az áruk is tükröz. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészségesebb életmódra, így a zöldség-, gyümölcs áruk kelendőbbek voltak.

Varrós diákok szakmai gyakorlaton FranciaországbanA második hétvégét Roanne városában tölthették a tanulók, ahol megtekintették a helyi nevezetességeket, a vásárteret. Az utolsó héten pedig ismét Párizsba látogattak. Az Eiffel-torony második emeletéig jutottak, mivel télen lezárják a többi szintet, de még innen is gyönyörű látványban volt részük a városra tekintve. A torony első szintjén található moziteremben megismerkedtek az „Öreg hölgy” felépítésével, múltjával, jelenével. Eljutottak a híres a Louvre múzeumba, ahol felejthetetlen élményt jelentett számukra a rengeteg látnivaló: különösen a Mona Lisa (más néven: La Gioconda), Leonardo da Vici híres alkotása, mely 1503-1513 között készült. Nagy tetszést aratott a Méloszi Aphrodité szobor látványa, a Notre Dame lenyűgöző épülete. Utolsó napon különleges ebéddel vendégelték meg a diákokat az iskolában, ahol megismerkedhettek a francia konyhával is, valamint kölcsönösen megajándékozták egymást.

A Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és szakmai tanárai folyamatosan törekszenek arra, hogy a pályázati forrásokat kihasználva minél több külföldi szakmai gyakorlat szervezésével fejlessze a szakmai képzést, motiválva a diákokat.